Jednym z najczęściej pojawiających się dylematów w kontekście wyboru stołu jest decyzja, czy lepiej wybrać stół prostokątny, czy okrągły. Każdy z tych kształtów inaczej współgra z przestrzenią i odpowiada na odmienne potrzeby domowników. Poniżej znajdziesz szczegółowe porównanie, które pomoże Ci wybrać model najlepiej dopasowany do Twoich oczekiwań. Zapraszamy do lektury!
Stół prostokątny – kiedy będzie dobrym wyborem?
Stół prostokątny jest niewątpliwym klasykiem, który cechuje się ponadczasową uniwersalnością oraz wyjątkową ustawnością. Jego geometryczna forma pozwala na optymalne wykorzystanie długich i wąskich pomieszczeń. W razie potrzeby umożliwia łatwe dosunięcie go do ściany lub w narożnik, co jest nieocenioną zaletą w mniejszych mieszkaniach czy w przypadku potrzeby maksymalnego oszczędzania miejsca na co dzień. Takie rozwiązanie w wielu przypadkach pozwala na najefektywniejsze zagospodarowanie dostępnej przestrzeni.
Szacuje się, że na jedną osobę powinno przypadać około 60 cm szerokości i około 40 cm głębokości blatu. Przy stołach prostokątnych, ten standard jest łatwiejszy do zachowania i skalowania w zależności od długości blatu, co pozwala na bardzo dokładne zaplanowanie miejsc. Trzeba mieć jednak na uwadze, że przy prostokątnych stołach o niewielkiej szerokości pojawia się pewien problem – brak przestrzeni po środku blatu, co utrudnia serwowanie większej liczby potraw.
Geometryczne kształty prostokątnego blatu dobrze współgrają z aranżacjami w stylu minimalistycznym, nowoczesnym, klasycznym, industrialnym lub skandynawskim, budując uporządkowany charakter aranżacji.
Stół okrągły – kiedy lepiej sprawdzi się takie rozwiązanie?
Stół okrągły, choć wizualnie lżejszy i łagodniejszy, stawia inne, bardziej rygorystyczne wymagania przestrzenne. Brak możliwości całkowitego dosunięcia do ściany wymusza ulokowanie go w centralnej części pomieszczenia. Ta centralna pozycja jest w pełni uzasadniona w kwadratowych jadalniach lub otwartych salonach z aneksem, gdzie okrągły kształt blatu może złagodzić geometryczną surowość wnętrza i stać się naturalnym punktem ogniskowym.
Okrągły kształt pozwala na bardziej elastyczne dostawianie dodatkowych krzeseł, choć cały czas trzeba mieć na uwadze, że każdy powinien mieć zapewnioną komfortową przestrzeń na nakrycie.
Nie można pominąć również kwestii bezpieczeństwa, istotnej szczególnie w domach z małymi dziećmi. Ostre narożniki stołów prostokątnych stanowią potencjalne zagrożenie urazów. Stół okrągły bez kantów jest zdecydowanie bezpieczniejszym wyborem. Pozwala również na swobodniejsze poruszanie się wokół mebla.
Kształt stołu ma też zaskakująco głęboki wpływ na dynamikę interakcji międzyludzkich. Stół okrągły jest archetypem równości i wspólnoty, maksymalnie ułatwia utrzymanie kontaktu wzrokowego i sprzyja otwartej, swobodnej konwersacji pomiędzy wszystkimi biesiadnikami. To zupełnie odwrotnie niż w przypadku stołu prostokątnego, który naturalnie sprzyja wytworzeniu się hierarchii (miejsca na krótszych bokach, tzw. „u szczytu stołu”, są symbolicznie i funkcjonalnie zarezerwowane dla gospodarza, lidera czy osoby dominującej, co jest od wieków widoczne w protokole dyplomatycznym i biznesowym).
Stół okrągły wnosi do wnętrza element miękkości, lekkości, subtelności i wyrafinowanego uroku. Doskonale sprawdzi się we wnętrzu w stylu japandi, w którym ważną rolę odgrywają zaoblone kształty, w stylu retro lub romantycznym.
Nie tylko kształt – co jeszcze jest istotne przy wyborze stołu do jadalni?
Choć kształt blatu jest bardzo istotnym aspektem wyboru, to zdecydowanie nie jedynym. Konieczne jest holistyczne podejście uwzględniające takie czynniki jak choćby: materiał, rozmiar, funkcjonalność czy stylistyka.
Materiał, z jakiego wykonany jest stół, determinuje jego wygląd, a zarazem trwałość. Za najtrwalszą i najbardziej elegancką opcję uważane są stoły z litego drewna. Gwarantują one wyjątkową wytrzymałość i solidność konstrukcji. Dobrze znoszą trudy codziennego, intensywnego użytkowania. Drewno, zwłaszcza twarde, jak np. dąb, jest odporne na uszkodzenia mechaniczne.
Co ważne, nawet jeśli na blacie pojawią się rysy lub plamy, drewno lite oferuje możliwość renowacji. Taki stół można wielokrotnie szlifować, bejcować i ponownie lakierować lub olejować, przywracając mu pierwotną świetność lub nadając zupełnie nowy wygląd. Jest to zaleta czyniąca drewniany stół meblem praktycznie niezniszczalnym w kontekście cyklu życia produktu. Ponadto stoły z litego drewna wnoszą do wnętrza niepowtarzalną aurę ciepła, przytulności.
Każdy jest unikatowy dzięki niepowtarzalnemu układowi słojów, sęków i przebarwień, co sprawia, że mebel jest małym dziełem sztuki stworzonym przez naturę. Z biegiem czasu lite drewno nabiera głębszego koloru i bardziej szlachetnego wyglądu.
Wymiary stołu muszą być dopasowane do przestrzeni, by nie blokować ciągów komunikacyjnych, do liczby domowników, którzy na co dzień będą korzystać ze stołu, oraz wielkości planowanych przyjęć, by móc usadowić wszystkich gości.
W tym kontekście dla wielu osób priorytetowe znaczenie ma możliwość adaptacji stołu do zmieniających się potrzeb. Właśnie dlatego dużą popularnością cieszą się stoły z funkcją rozkładania (https://danzz.pl/katalog/meble/stoly-rozkladane-z-litego-drewna/), które pozwalają w prosty sposób zwiększyć powierzchnię blatu wtedy, gdy sytuacja tego wymaga, a na co dzień zajmują niewiele miejsca.
Stół powinien również wpisywać się w wybrany kanon estetyczny, dlatego należy poznać reguły rządzące danym stylem wnętrza (jak kolorystyka, obecność dekoracyjnych detali itp.) i kierować się nimi przy wyborze stołu.
Warto poświęcić trochę czasu, aby przemyśleć każdy detal, a z pewnością stworzysz piękną, harmonijną i komfortową przestrzeń do codziennych posiłków oraz celebrowania wyjątkowych chwil.






